Siem Reap

Fra Phnom Penh gik turen til Siem Reap, som var næste stop på vores rejse. Formålet med dette ophold var selvfølgelig at besøge tempelområdet Angkor Wat.

 

Allerede den første dag gik det op for os, hvor stort området reelt er. Man kan købe et 1-dags, 3-dags eller 7-dages pas, og vi valgte 3 dage, da vores ophold ikke strakte sig længere. Fra 1. februar er et 3-dages pas steget fra 40 USD til 62 USD pr. person, så det blev en noget mere bekostelig affære end vi første havde beregnet, men det måtte vi bare tage med. Vi kunne desværre ikke få en guide den første dag i området, så denne dag gik med tur på egen hånd, hvor vores tuk-tuk chauffør for 18 USD kørte os rundt stort set hele dagen.

 

Området er selvsagt rigtig, rigtig stort, og man kan ikke se det hele på én dag. Man kan heller ikke gå rundt til det hele på én dag; et transportmiddel er bydende nødvendig, så en cykel eller en tuk-tuk kan klart anbefales.

 

Selve turen fra vores hotel i Siem Reap ud til angkor-checkpointet er på 10 km, så det tager lidt tid bare at komme derud. Heldigvis havde vi den sødeste tuk-tuk chauffør, Liv (udtales Lou), som kørte os alle tre dage, og ham blev vi virkelig glade for.

Templerne

Første dag ude ved Angkor blev som tidligere skrevet på egen hånd, hvor vi så en række templer fra forskellige kongedømmer i Khmer-imperiets epoke fra ca. år 900 og et par hundrede år frem. Selve imperiet gik til grunde omkring år 1500. Anden dag tog vi en guidet tour på omkring 4-5 timer, mens tredje dag igen var på egen hånd, dog med den lille tvist, at vi startede kl. 4.30 om morgenen, hvor vi tog afsted for at se solopgangen over Angkor Wat. Noget af et tilløbsstykke, som jeg beskriver længere nede i bloggen.

 

Selve templerne er for de flestes vedkommende alle imponerende at se på, på trods af at de selvfølgelig er hvad de er; gamle ruiner, der står dér i solen og minder én om khmerernes fordums storhed.

 

Det bliver en lang beskrivelse, hvis jeg skal omtale alle templerne og områderne, som vi besøgte, men i store træk besøgte vi de mest kendte templer. Af de mest væsentlige kan nævnes disse essentielle tre:

 

Bayon

Dette tempel er mest kendt for sine mange stenansigter, der vender i alle retninger omkring tårnet i det centrale midterpunkt. Templet er oprindeligt i en buddhistisk stil, men senere modificeret lidt i en mere hinduorienteret stil.

Ta Prohm

Dette tempel kan mere betegnes som det glemte tempel; junglen har sat sit præg i det i mange år, og mange steder ses træernes rødder, der har spredt sig henover stenmurene. Et meget imponerende tempel og også kendt som Indiana Jones eller Tomb Raider-templet.

Angkor Wat

Templet over dem alle. Bygget af op mod 15 mio. mennesker og med hjælp fra 40.000 elefanter, jf. vores guide. Templet består af en ydre del (underverdenen), en midterdel (menneskeverdenen) og den indre del (gudeverdenen), hvor kun præster havde adgang. Udsmykningen er uffattelig imponerende og indvendig ses blandt andet at væggen, der går hele vejen rundt, viser gudernes kamp mod dæmonerne, herunder guderne Shiva og Vishnu, som er afbildet derinde mange steder. De fem tårne repræsenterer bjerget Meru og dens omkringsliggende bjerge.

 

Sidstnævnte tempel – Angkor Wat – var vi både ud ved på dag to og dag tre. Dag tre var vi rigtig tidligt oppe og Liv, vores tuk-tuk chauffør, var allerede klar til at hente os kl. 4.15, hvor han ventende stod og smilede til os på hotellet. Vi kørte afsted kl. 4.35 (da børnene lige skulle have helt friske øjne) og kom ud med tuk-tukken så tæt på templet som muligt, hvor vi herefter gik i gang hen til en sø på Angkor Wats venstre side, hvor vi blot satte os til at vente på, at solen stod op. Lidt efter lidt kom der flere mennesker bag ved os og kl. lidt over 6 var der godt fyldt op, formentlig flere tusind mennesker.

Klar på tæppet og afventer solopgangen.

Da solen endelig stod op blev der knipset løs med alskens kameraer omkring én. Og med god grund for templet ser virkelig imponerende ud i de forskellige faser, som solen kommer igennem, inden lyset for alvor bryder igennem og forvandler Angkor Wat fra en silhouet til et tempel med de mange konturer, det nu har. Det var en stor fornøjelse at tage derud ved solopgang, og det kan vi anbefale enhver, der besøger stedet.

 

Da solen endelig var stået op, var det tid til at komme videre, og vi havde lovet børnene en elefant-tur som de fik lov til at få opfyldt. Så det blev en tur igennem området omkring Angkor Thom ud til Bayon til stor fornøjelse for dem.

Resten af dagen gik med afslapning på vores lille hotel inden afslutningen i Siem Reap inden næste dag, hvor vi desværre skulle vinke farvel til Cambodja, som virkelig har overrasket os meget positivt. Landet er fattigt, ja, men menneskerne er ufatteligt rare at møde og være sammen med, og især børnene fik mange smil med på vejen. Vores tuk-tuk chauffør Liv, fik vi et særligt forhold til, og det blev en lidt hård afsked i Siem Reap lufthavn. Cambodja bliver helt sikkert at land, der skal besøges igen.

 

Afsked med Liv, vores fantastiske tuk-tuk chauffør

 

Restauranter:

I Siem Reap spiste vi på to gode restauranter:

Marum

En restaurant, med samme koncept som Friends-restauranten i Phnom Penh. Tidligere gadebørn og forældreløse børn, der tages i lære som kok eller tjenere. Retterne er traditionel cambodjansk cuisine og var meget velsmagende. Vi smagte bl.a. røde myrer, friturestegte græshopper samt fik krokodillekødsburger (som i øvrigt smager som kylling). Kan virkelig anbefales.
 

Haven

Også en restaurant, der har tidligere gadebørn og forældreløse børn ansat – dog ikke relateret til Friends International. Maden var igen indenfor traditionel cambodjansk cuisine og smagte udsøgt.