To overnatninger i Mekong-deltaet

Efter nogle gode og spændende dage var det tid til et lille afbræk ude i Mekong-deltaet fra den 6.-8. februar.

Vi havde booket et par dage på et homestay – langt ude i ingenting med henblik på at lave – ingenting. Vores dage i Saigon var med fuldt program, så nu var det igen tid til at prøve at koble lidt af… hvilket startede med kørsel med et lokalt busselskab som i sædvanlig vietnamesisk stil forekom lidt kaotisk, da vi ankom til busselskabets transport-hub inde i Saigon. Det endte dog med faktisk at blive til en ganske behagelig – og billig – rejseform fra Saigon til byen Can Tho, som ligger ved Mekong-floden i det sydvestlige Vietnam. Busselskabet hed FUTA Buslines og for tre timers kørsel til Can Tho (lidt under 200 km) betalte vi kun 400.000 dong, en pris på ca. 130 kr. for os alle fire. Bussen var med aircon, store bløde sæder og inkl. vand til alle og med et kvarters pause undervejs – alt i alt (trods bumlede veje as usual) en behagelig og billig rejseform.

Vores beskedne oppakning klar til endnu en transport.

Vi ankom til den store busstation i Can Tho lidt over middag og hoppede over i en taxi, som på omkring et kvarter kørte os direkte ud til Green Village Homestay et stykke ude på landet.

Indgang til Green Village Homestay fra landevejen

Green Village Homestay var et mindre homestay, som bestod af seks bambushytter samt familiens egen bambushytte. Alle uden aircon, men med eget toilet og bad. Da hytterne var lavet af bambus var der mange utætheder, så vi sov derfor med myggenet over vores senge, hvilket var en nødvendighed – herude på landet var der mange insekter og diverse kryb rundt omkring. Især om natten kunne man høre frøerne og græshoppernes “sang” ude fra det buskadset og de omkringliggende marker.

Bønder arbejder i marken

Solnedgang over det smukke landskab.

Vores to overnatninger på homestayet var generelt en ganske dejlig oplevelse, men det var også rigeligt. Homestayet var i lig med vores homestay i Hoi An et opholdssted med flere hunde og katte; især den store 2-årige schæfer-hund Big Big var en hund, som børnene blev særligt glad for. Han fulgte børnene hvor end de gik og var meget omhyggelig med at passe på dem.

På vores hele dag herude lånte vi et par cykler og cyklede lidt rundt på et par ruter i området. Ruterne bragte os forbi mange huse – både almindelige, men for de flestes vedkommende temmeligt slidte. Ruten foregik ikke på almindelige veje, men mere på en slags beton-sti, som snoede sig ind i skoven langs floderne og henover mindre broer. Disse stier kunne fint benyttes af cykler og scootere, men altså ikke biler. Det var derfor interessant at betragte livet herude, hvor mange mennesker med andre ord ikke kan fragte sig længere væk end en scooter, cykel eller båd tillader. Undervejs passerede vi også en skole, hvor mange børn hilste på os med et “helllloooo” og et V-tegn.

 

Børn på vej til skole efter frokostpause.

Børnehave langs floden.

 

Børn leger med drager.

Herudover nåede vi også at få en tur med flodbåd til en krokodille-farm. Midt ude ingenting kom vi til et hus, hvor der sad en kvinde og tilberedte noget mad, mens hendes søn legede i baggrunden. Vi kiggede derefter overfor hendes hus, hvor vi kunne ane en større betongrav og ganske rigtigt – nede i betongraven var der vand i den ene del og en platform i den anden del. Og så var graven fyldt op med rigtig mange krokodiller. Høns vandrede rundt omkring os, mens vi betragtede alle de mange krokodiller, og vi fik forklaret, at de alle de mange høns’ primære funktion var at levere kyllingerne som foder til de mange krokodiller. Krokodillernes primære funktion var at blive solgt som kød til markederne. Så meget for fødekæden.

Krokodillerne slapper af… eller venter på mad …

 

Stedet var slidt og generelt var der ikke så meget at se, men vi fik da slået lidt tid ihjel og så var der ellers at sejle tilbage mod vores homestay.

 

Næste dag var det afrejsedag igen, hvor vi først skulle med bus fra Can Tho ind over Saigon (fire timer), så to timers pause og så med bus mod Phnom Penh (seks timer). Dermed en samlet tur på ca. 12 timer.